Loading

Tarinoita alueelta

Historiaa ja tarinoita Bomban alueelta

On täällä ollut oman aikansa rautaisia naisyrittäjiä. Kuten Vilhelmiina Kauppinen (1883-1963), joka oli ammatiltaan limonaditehtailija, liikkeenharjoittaja ja jopa yleisen saunan pitäjä, jonka limonaditehdas ja sauna löytyivät siitä Työväenkadun ja Nurmeksenkadun kulmasta. Aikalaiskertomusten mukaan sauna oli “jotenkin hikinen”. Miten, sitä vain voi arvuutella. Ja kun Miina meni perjantaisin ja lauantaisin aamukolmelta pumppaamaan vettä saunaansa varten, uhkasi vesipula koko kylän väkeä.

 

On täällä ollut aikansa aarteidenmetsästäjiä. Kuten Väinö Hämäläinen (1883-1947), joka Valtimon Haapakylästä vanhan suomalais-ugrilaisen melan löytäessään löysi samalla keräilyinnostuksen. Suurimman osan kokoelmansa esineistä Hämäläinen hankki ostamalla, mutta kerrotaan miehen keränneen matkoillaan kirjaimellisessa korvessa hankkineen niin paljon saalista, että se piti toimittaa etukäteen kotiin. Omasta elämästään Väinö Hämäläinen kirjoitti vuonna 1943 runollisesti: On sentään tällaisen tusinaihmisen elämässä kerinnyt olla paljon suruja jos ilojakin, vaikka mitä niitä muistelemaan. Onneksi miehen pitkäjänteinen puurtaminen ei valunut hukkaan, ja hänen Nurmeksen kauppalalle testamenttaamansa kokoelma muodostaa nykyisin Nurmeksen kaupunginmuseon perustan.

 

On täällä ollut monia muita aikansa sankareita, ihmisiä suurella sydämellä, jotka ovat vaikuttaneet omalla persoonallisella tavalla Nurmeksen elämään. Heidän ja alueen muihin kertomuksiin voit käydä tutustumassa Nurmeksen verkkosivuilla.

Ota yhteyttä

Kerro meille Bomba-lomastasi

Yhteystiedot
Loading count of favourites list